Pagina's

Picture

Picture

Wednesday, June 25, 2014

Lemon Ricotta cheesecake



Cheesecake. Al sinds ik klein was heb ik een soort van obsessie met Amerika.. En daarbij hoorde natuurlijk ook échte Amerikaanse taart! Misschien heb je wel eens een stuk cheesecake op, en is het je daarbij ook opgevallen dat een stuk cheesecake heel zwaar is, bijna een hele maaltijd! Ok, ik ging dus laatst een taart bakken, en ik was er snel uit welke taart het ging worden, een cheesecake natuurlijk! Maar.. Aangezien cheesecake een van de ongezondste taarten ter wereld is (lees: roomkaas, slagroom, grote hoeveelheden suiker) heb ik geprobeerd een iéts gezondere versie te maken, met ricotta kaas in plaats van roomkaas, kokosolie in plaats van boter en amandelmeel in plaats van bloem voor de bodem! ;) 




Recept

2 bakjes ricotta (a 250 gram)
1 bakje roomkaas (a 185 gram)
50 gram boter of kokosolie
80 gram (volkoren) degestive koekjes
55 gram amandelmeel (of geblancheerde amandelen)
140 gram rietsuiker
2 eetlepels bloem
3 eieren
geraspte schil van 1 citroen


1. Verwarm de oven voor op 170C (150C bij een heteluchtoven)
2. Bekleed een bakvorm (24cm doorsnede)  met bakpapier.
3. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Voeg de amandelen of het amandelmeel toe.
4. Voeg vervolgens de boter toe bij de amandelen en de koekjes in de keukenmachine
5. Verdeel het mengel over de bodem en bak de bodem 10 minuten in de oven.
6. Kop de roomkaas en de ricotta met een mixer glad. Voeg de eieren, suiker, bloem en citroenschil toe en mix het geheel nogmaals.
7. Schenk de vulling op de bodem en bak de taart 1 uur en 15 minuten in het midden van de oven.

tips:
  • Zet een bakje met water bij de cheesecake in de oven, dit zorgt ervoor dat er minder snel scheuren ontstaan.
  • Maak de rand van de springvorm meteen los (met een ovenwand!!) zodra de taart uit de oven komt. De cheesecake 'krimpt' namelijk een beetje als hij afkoelt, en als de taart aan de rand 'vastgekleefd' zit komt er ook een scheur in de bovenkant van de taart.

 

Recipe

1.1 pound riccota cheese (500g)
6.5 ounces cream cheese (185g)
1/4 cup butter (50g)
5 (whole wheat) degestive cookies
1/2 cup almond meal / ground almonds (55g)
2/3 cup cane sugar (140g)
2 tbsp all purpose flour
3 eggs
Grated peel of one lemon

1. Preheat the oven to 340F (170C)
2. Lightly grease a 23 cm (or 9 inch) diameter springform
3. Grind the cookies in a food processor and add the butter and the almond meal.
4. Press the almond cookie mixture on the bottom of the prepared pan (not on the sides of the pan) and bake the crust for about 10 minutes in the oven
5. Using an electric mixer, beat the cream cheese and ricotta cheese until smooth. Beat in the lemon peel, sugar and eggs and add the eggs, one at the time. 
6. Pour the cheese mixture over the crust in the pan and bake the cheesecake for about 1 hour and 15 minutes.






No comments:

Post a Comment