Pagina's

Picture

Picture

Sunday, May 4, 2014

Bagels





















Ik kan me de eerste keer dat ik een bagel at nog goed herinneren. Het was in een lunchcafe Bagels and Beans genoemd. Bagels zijn heel populair in amerika, en ze komen nu ook overwaaien naar Europa. Je hebt vast wel eens een bagel ergens gezien, zo'n broodje wat een beetje op een donut lijkt, met een gat in het midden. Waarom bagels een gat in het midden hebben? Ik moet zeggen, ik heb geen idee! Een paar dagen geleden zag ik in een van mijn bakboeken een recept voor bagels, dus ik heb besloten om ze zelf te maken!

-SCROLL DOWN FOR THE ENGLISH RECIPE-


Recept


350 gram volkorenmeel (kan eventueel vervangen worden door bloem)
100 gram bloem
300 ml lauwwater water 
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
2 eetlepels suiker of honing
1 theelepel zout
Eventueel sesamzaadjes of maanzaad


1. Meng het water met 1 eetlepel suiker, het gist en het zout en laat dit mengel ongeveer 15 minuten staan
2. Meng ondertussen het meel en de bloem in een grote kom
3. Voeg vervolgens het gistmengel toe aan het meel en bloem
4. Kneed het geheel voor minimaal 15 minuten. Het is heel belangrijk om het deeg lang genoeg te kneden omdat dat ervoor zorgt dat de broodjes goed rijzen en luchtig worden.
5. Dek de kom af een laat het deeg minimaal 1 uur rijzen (niet in de koelkast!)
6. Haal vervolgens het deeg uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkblad
7. Verdeel het deeg in 8-10 stukken 
8. Vorm van elk stukje deeg een bagel. Het is aan te raden een gat te maken in de bagels met behulp van de achterkant van een mes of vork, en daarna het gat zelf nog wat groter te maken.
9. Leg de bagels op een plaat en laat ze minimaal 30 minuten rusten. (Eventueel in de koelkast)
10. Breng water aan de kook in een grote pan en voeg 1 eetlepel suiker of honing toe. 
11. Laat de bagels een voor een in de pan glijden en kook ze 2 minuten (een minuut per kant). Het is aan te raden deze stap in delen te doen, bij mij pasten namelijk ook niet alle bagels in een keer in de pan. 
12. Leg de bagels op een bakplaat.
13. (optioneel) bestrijk de bagels met ei en bestrooi ze met sesamzaad of maanzaad
14. Bak ze 20-25 minuten in een voorverwarmde oven (200 C)

Eet smakelijk!

Recipe (english)


3 cup whole whear flour (or all purpose flour)
1 cup all purpose flour
1 1/3 cup water
2 1/4 tbp dried yeast (7 grams)
2 tbsp sugar or honey
1 tsp salt
(Optional) sesame seeds or poppy seeds

1. Mix together the water, yeast, 1 tablespoon sugar and the salt. Let it sit for 15 minutes.
2. In a large bowl, stir together the flour and the whole wheat flour
3. Pour in the yeast mixture to the flour and whole wheat flour
4. Knead the dough for at least 15 minutes, until it's elastic and smooth
5. Cover the bowl with a towel and Let the dough rise for at least an hour
6. Punch the dough down and place it on a lightly floured work surface
7. Divide the dough into 8-10 pieces
8. Shape each piece of dough into a round and make a hole in the
center using the back of a fork or your finger
9. Transfer the bagels to a cookie sheet and let them rest for at least 30 minutes
10. Bring a large pot of water to a boil and add 1 tablespoon of sugar or honey
11. Boil the bagels one minute per side 
12. Transfer the bagels to a baking sheet 
13. (Optional) Brush the top of each bagel with some egg and sprinkle sesame seeds or poppy seeds
14. Bake them for about 20-25 in a pre-heated oven. (390 F or 200 C)

Bon appetit! 







No comments:

Post a Comment