Pagina's

Picture

Picture

Saturday, December 27, 2014

Healthy gingerbread


















Kerst is helaas alweer voorbij, maar toch wil ik nog even met jullie een typisch kerstbaksel delen: gingerbread koekjes! Deze Amerikaanse koekjes lijken een beetje op speculaas, maar smaken toch een beetje anders. Vorig jaar heb ik ze voor het eerst gemaakt en ik moet zeggen dat ik het eigenlijk veel lekkerder vind dan speculaas! Deze keer heb ik een gezondere versie van de gingerbread mans gemaakt. En serieus, ze smaken bíjna net zoals de originele 'ongezonde' gingerbread!



Recept


250 gram speltbloem 
50 gram melasse
70 ml agavesiroop
75 gram rietsuiker of kokosbloesemsuiker
125 gram kokosolie (of boter)
1 ei
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel bakpoeder
Mespuntje zout

1. Klop de kokosolie en de rietsuiker gedurende twee minuten met een mixer, of totdat een romige substantie is ontstaan. Voeg het ei toe en mix het goed door. Mix vervolgens de agavesiroop en de melasse erdoor. Voeg daarna de bloem, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, gemalen kruidnagel en zout toe en roer het geheel goed door met een houten pollepel. Laat het deeg minstens 2 uur in de koelkast rusten.

2. Verwarm de oven voor op 190C (170C voor een heteluchtoven). Bedek een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg vervolgens uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van 0,5 cm. Steek met een uitsteker vormpjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. 

3. Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven, of totdat ze mooi bruin gekleurd zijn.


Recipe


1 cup spelt flour (or whole wheat flour) (250g)
2.5 tbsp molasses (50g)
1/4 cup agave syrup (70g)
1/3 cup cane sugar or coconut sugar (75g)
1/2 cup + 1 tbsp coconut oil (or butter) (125g)
1 egg
2 tsp cinnamon
1 tsp ground ginger
1/2 tsp ground gloves
1 tsp baking powder
a pinch of salt

1. Beat together the coconut oil and the cane sugar for about two minutes or until it's a creamy substance. Mix in the egg. Then mix in agave syrup and molasses. Stir in the flour, baking powder, cinnamon, ground ginger, ground gloves and salt. Leave the dough to chill in the fridge for at least two hours (or overnight).

2. Preaheat the oven to 375F (190C). Line a baking tray with greaseproof paper. Roll the dough out to a 0.5cm/¼in thickness on a lightly floured surface. Using cutters, cut out the gingerbread men shapes and place on the baking tray.

3. Bake for 12-15 minutes, or until lightly golden-brown.



No comments:

Post a Comment